dilluns, 21 de gener del 2008

El cicle de l'allargament del dia

Excepcionalment en aquest cas no us presento els refranys en ordre alfabètic, sinó cronològicament d'acord amb el calendari.
 1. De Tots Sants a Nadal, les set setmanes fosques de l'any (1 de novembre - 25 de desembre)
 2. De Santa Caterina a Nadal, un pas de pardal. (25 de novembre – 25 de desembre)
 3. Per Santa Llúcia, un pas de puça (13 de desembre)
 4. Per Nadal, un pas de pardal (o Per Nadal, el dia s'estira un pam o Per Nadal, creix el dia un pas de gall) | El dia no creixerà fins que Jesús no naixerà (o El dia creixerà quan Jesús naixerà) (25 de desembre)
 5. Per Sant Esteve, un pas de llebre (26 de desembre)
 6. Per Sant Tomàs, el dia més curt de l'any (29 de desembre)
 7. Per Sant Silvestre, un pas de destre (31 de desembre). [Nota: El 'destre' és una mesura antiga, al voltant dels vint centímetres]
 8. Per Cap d'Any el dia s'allarga un pam (31 de desembre)
 9. Per Ninou (o Any Nou), un pas de bou | Per Ninou s'allarga el dia, però no s'allarga el sou | Per Any Nou, el dia s'estira un sou | El dia no es mou fins per Ninou (1 de gener)
 10. Pels Reis, un pas de vell (o vells) (o un pas d'anyells) / Pels Reis, el dia creix, i ruc qui no ho coneix / Pels Reis el temps (o el dia) creix i el fred neix / Pels Reis ho noten els bous; i per Sant Sebastià, tot el bestiar (6 de gener: comença a fer-se notori que el dia creix)
 11. Per Sant Julià, un pas de ca (o cent passes de marrà) (7 de gener)
 12. A sant Anton, un pas de bou / A sant Antoni, un pas de dimoni / Des de Sant Anton, una hora més de sol / Per Sant Anton, a les cinc hi ha sol / Per Sant Anton, un pas de bou / Per Sant Antoni, mitja hora de cada cap / Per Sant Antoni (es creix) una passa de dimoni / Per Sant Antoni, (s'allarga) (un) pas de dimoni / Per Sant Antoni Abat, mitja hora per cap (o s'allarga el dia mitja hora per cap) / Per Sant Antoni de gener, a les cinc el sol veuré ( o el sol al peu del carrer) / Per Sant Antoni de gener camina una hora més el traginer (o una hora més pel traginer) / Per Sant Antoni de gener, una hora més de civader / Per Sant Antoni de gener, el sol al peu del carrer / Per Sant Antoni del porquet, a les cinc ja es veu (el) solet (17 de gener)
 13. Per Sant Sebastià, un pas de marrà (o una passa de marrà, o cent passes de ca) / Per Sant Sebastià, mitja hora al matí, mitja hora a la tarda, el dia s'allarga / Per Sant Sebastià, una hora més de dia hi ha (o una hora s'allarga ja) (20 de gener)
 14. Per Santa Agnès, el dia s'allarga una hora més (o una hora més) (21 de gener)
 15. Per Sant Vicenç, el sol entra pels torrents | Per Sant Vicenç de la Roda (o de la Mola), creix el dia una hora (22 de gener)
 16. Per Sant Pau, una hora hi cau (25 de gener)
 17. Darrer dia de gener, una hora més ja té; qui la vulgui ben comptar hora i mitja hi trobarà / A darrers de gener, una hora hi és, i si ho mires bé, una i mitja també (31 de gener)
 18. Per la Candelera, una hora entera (o el dia torna enrera) / Per la Candelera, una hora endavant, una hora endarrera / Per la Candelera el sol va per la carretera (2 de febrer)
 19. Per Santa Maria una hora i mitja més de dia / Per Santa Maria, hora i mitja creix lo dia (o hora i mitja més de dia) / Per Santa Maria, una hora més de dia (2 de febrer)
 20. Per Sant Blai, un pas de cavall (3 de febrer)
 21. Per Sant Maties, iguals són les nits que els dies (o tant de nit com de dies)  (o fa tanta nit com dia) / Per Sant Maties el sol ja entra per les ombries, i d'aquí a tres setmanes, per les ombries i les solanes (24 de febrer)
 22. Per Sant Macià, una passa de ca / Per Sant Macià, tanta nit com dia hi ha (25 de febrer)
 23. Per Sant Benet, el sol toca per les parets (21 de març)
 24. Per Sant Urbà, un pas de gavilà (finals de maig)
 25. Del juny endavant el dia es va escurçant / Del juny enllà, el dia comença a baixar / Del juny enllà, el dia es comença a escurçar / Juny acabat, dia escurçat
 26. Sant Joan l'escurça i Nadal (o el Nen Jesús) l'allarga / Sant Joan escurça els dies i el Nadal els estira (24 de juny – 25 de desembre)
 27. La nit de Sant Joan, la més curta de l'any / Sant Joan és la [nit] més curta de l’any / Per Sant Joan es dia creix una passa de gegant / Per Sant Joan, el dia més llarg de l'any / Sant Joan! El dia més gran (24 de juny)
 28. Per Sant Pere, una passa enrere (o un pas enrere) (o una hora enrere) (28 de juny)
 29. Corpus sia alabat, que fa el dia llarg (variable)
 30. A la Mare de Déu d'agost, a les set ja és fosc / Per la Mare de Déu d'Agost, a les set ja és fosc / Per la Mare de Déu del llit, tan llarg és el dia com la nit / Per Santa Maria s'escurça el dia (15 d'agost)
 31. Per Sant Agustí, ni bereneta ni dormir (28 d'agost)
 32. Per Sant Mateu, tan llarga la nit com el dia trobareu / Per Sant Mateu, tant s'hi veu com no s'hi veu (21 de setembre)
 33. Per Sant Cebrià, un pas de marrà (26 de setembre)
 34. Per Sant Miquel (29 de setembre) el berenar se'n puja al cel, i per Sant Macià (5 d'abril), torna a baixar
 35. A Sant Martí, iguals el dia i la nit (11 de novembre)

1 comentari:

Sàlvia ha dit...

Malgrat no ser cap refrany, hui et vull dedicar un poemeta d'amor. Felicitat per als 366 dies d'aquest any.
Dona-li una ullada:
http://bibliopoemes.blogspot.com/2008/02/amor-en-la-biblioteca-poema-damor-en.html
Besadetes